Szociális Demokráciáért Intézet

Baloldali elemzőközpont, kutatóbázis, oktatási szervezet és kiadó

Az Intézetről

Az Intézet fontos szerepet kíván vállalni a baloldal, a baloldaliság huszonegyedik századi fogalmi elméleti tisztázásában és az ebből következő gyakorlati politikák, teendők megfogalmazásában. Felelősséget vállal a baloldali gondolkodás, a társadalomkritikai attitűd és a társadalmi igazságosságosságot szolgáló gazdasági elemzés felkarolását illetően. Feladata a fiatal hazai baloldali kutatók közösséggé formálása éppúgy, mint a hazai gondolkodók nemzetközi baloldali együttműködésekbe való bekapcsolása és a kurrens külföldi baloldali gondolkodás és kutatási eredmények hazai bemutatása. Feladata lesz az is, hogy a baloldali politikusok új generációit felkészítse a magyarországi baloldal szervezésére, vezetésére.

Az Intézet kutatási célja, hogy olyan „mélyfúrásokat” végezzen, amelyek hozzásegítenek a magyar társadalom-gazdaság közelmúltbeli átalakulásának, illetve jelenének megértéséhez, jövőbeni mozgásainak, változásainak előrejelzéséhez, az azokra való felkészüléshez.

Az SZDI működési területeit illetően az alapítók hosszú távú célja, hogy az Intézet ne csupán kutatási, elemzési és tanácsadási, hanem képzési, oktatási, kiadói, valamint egyéb online és offline tartalom terjesztési feladatokat is ellásson.

A kutatási projektek szervezésén túl az Intézet feladatának tekinti:
• az alapító politikai erők munkájának szakpolitikai támogatását (a helyi, a regionális és országos politika szintjén, valamint az európai kapcsolatokban is);
• a társadalmi vitákban való részvételt, és azok alakítását, a szociális demokrácia értékeit és programját képviselve;
• a magyar baloldal értelmiségi-utánpótlásának támogatását, tehetséggondozó programok indítását, a szociális demokrácia programja kidolgozásának és képviseletének elősegítését.

Aktuális

2024-01-08

EU-s kezdeményezés: adóztassuk meg a felső 1%-ot!

Európai Uniós polgári kezdeményezés: környezetvédelemre fordítanák a szupergazdag milliárdosoktól beszedett extra adót.
Vendég: Andor László, a kezdeményezés egyik aláírója és Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke, nemzetközi titkára.